Kék séta – információ

A kistérségben működő ARON Egyesületet autista gyermekeket nevelő családok érdekvédelmében hozták létre 2015-ben, ma az AOSZ tagjaként és hálózati szervezeteként dolgozik a Siófoki Kistérségben élő, mintegy 60-65 autizmusban érintett család terheinek mérséklésén, az autista gyermekek iskolai integrációjának elősegítésén, szemléletformáló programokkal és információnyújtással. Az országos szervezettel karöltve az a céljuk, hogy az autizmusban érintett családok terhei csökkenjenek, befogadó, elfogadó attitűd valósuljon meg a környezetükben és eloszlassák az autizmussal, mint fogyatékossági formával kapcsolatos tabukat és tévhiteket.

Április 2-án, az Autizmus Világnapján a figyelem az autizmusra, az autista emberekre irányul, s mivel a fogyatékossági típus színe a kék, több helyen a városok ikonikus épületei is kék kivilágítást kapnak (Budapesten a Szabadság szobor kerül idén is kék megvilágításba). Tavaly Siófokon, szervezésükben a Víztorony épülete kapott részleges kék világítást. Idén a társadalmi szerepvállalás jegyében a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont is részt vesz a programban és csatlakozik az épület kék színnel történő kivilágításával.  

Az AOSZ országosan több figyelemfelhívó kampányt is indít, amelyhez bárkinek lehetcsatlakozni:
Ragyogj és szelfizz kékben április 2-án!
Ragyogj kékben 2017-ben is, az Autizmus Világnapján!

Röviden a nemzetközi kampányról:
2007-ben az ENSZ hivatalosan is az Autizmus Világnapjává nyilvánította április 2-át. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élő társaink elfogadására, mely a világon milliókat érint, Magyarországon mintegy 100 ezer embert, vagyis minden 100. embert. 
Az Autizmus Világnapján világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Parlament kupolájának kékre világítása mellett 2015-ben 29 városban 78 figyelemfelkeltő program valósult meg.  

A világnapi rendezvényeinek fővédnöke idén Novák Katalin,család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 
 

PROGRAM

18.30 Indulás – Balatonföldvár Város Polgármesteri Hivatalától, 100 db kék luftballonnal 60 db kék fáklya mutat majd utat a kilátó felé vezető úton!
18.50 Érkezés – a Hajózástörténeti Látogatóközpontba, ahol sötétedéskor kékbe borul a torony.

19:00 – lufi eresztés a kilátótoronyból


Tarts velünk, sétáljunk minél többen az Autizmus Világnapján!
Ragyogjon kéken a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont!

Hozzászólások lezárva.

  • Médiapartnerek

    Somogy TV Somogyi Hírlap balatontipp-hu-vizjel-200x401 Part FM